Skip to content

De Graaf Bakeries

Dankzij onze Power BI Dashboards weten we altijd hoe onze organisatie ervoor staat en dat helpt onze medewerkers om dagelijks de juiste beslissingen te maken

De Graaf Bakeries is één van de grootste en beste instore bakery specialisten van Nederland. Dit familiebedrijf is bij het grote publiek niet direct bekend maar de kans is groot je wel eens een overheerlijke gevulde koek of frikadelbroodje afkomstig uit Spakenburg hebt gegeten.

Om aan de top van de bakkerijwereld te blijven zet de Graaf Bakeries slimmer en duurzamer werken zonder het verlies van de topkwaliteit producten die ze dagelijks uitleveren aan diverse supermarkten. Een van de manieren (die ze inmiddels omarmd hebben) om slimmer te werken is datagedreven werken. Daarbij liepen ze tegen een aantal uitdagingen aan en toen kwam Den of Data in beeld.

De uitdaging:

Bij ons eerste bezoek aan de Graaf Bakeries waren er 15 uitgebreide Power BI rapportages waar de business langzaamaan steeds meer gebruik van begon te maken. Bij gebruik kwamen er echter een aantal problemen aan het licht:

 • Performance problemen bij het vernieuwen van de rapporten;
 • Verschillende definities voor dezelfde KPI over de rapporten heen;
 • Veel business kennis maar weinig technische kennis bij de business analisten;
 • Afhankelijkheid van de business analist bij het wijzigen / opleveren van de rapportages;
 • Datageletterdheid van de eindgebruikers;

Dit deed de Graaf Bakeries besluiten om op zoek te gaan naar een BI specialist die ze bij bovenstaande problemen kon helpen.

De oplossing:

Bij ons eerste bezoek aan de Graaf Bakeries waren er 15 uitgebreide Power BI rapportages waar de business langzaamaan steeds meer gebruik van begon te maken. Bij gebruik kwamen er echter een aantal problemen aan het licht:

 • Het doen van een Proof of Concept; DWH Structuur + 1 Power BI rapportage;
 • Het opnieuw opbouwen vanuit het DWH van de bestaande Power BI rapportages;
 • Het trainen van eindgebruikers in het gebruik van de Power BI rapportages door het geven van workshops per afdeling;
 • Het trainen van de IT medewerkers in het onderhouden van het DWH en doen van kleine wijzigingen in de dashboards;
 • Het uitbreiden van de bestaande rapportage en het per afdeling toevoegen van nieuwe rapportages en een overkoepelend MT Dashboard voor het wekelijkse directieoverleg;
 • Het opzetten van een plannings en forecast tool zodat de planafdeling makkelijker kan plannen;

Resultaat:

De medewerkers maken dagelijks gebruik van de diverse Power BI rapportages die per afdeling zijn opgezet. Door de workshops / trainingen die intern zijn gegeven weten de medewerkers hoe ze om moeten gaan met de rapportages en hoe ze makkelijk de juiste informatie naar voren halen. Behalve betere beslissingen heeft dit ook bij diverse gebruikers gezorgd voor meer werkplezier.

Medewerkers geven aan dat nu sneller en slimmer kunnen werken. Dit heeft ertoe geleid dat ze benieuwd zijn wat er nog meer mogelijk is op het gebied van automatisering en dat ze constant de eigen afdeling en het bedrijf slimmer willen maken.

Door het trainen van de IT medewerkers is na verloop van tijd de behoefte aan consultancy uren gedaald. Veel van het werk kan intern worden uitgevoerd. Dit zorgt ervoor dat de Graaf Bakeries hun data omgeving blijft door ontwikkelen zonder dat daar direct hoge kosten tegenover staan. Waar nodig schakelen ze eens in de zoveel tijd nog een BI consultant van Den of Data in. We kunnen dus spreken van een echt partnership op het gebied van data gedreven werken.

Den of Data is gespecialiseerd in Business Intelligence en is branche onafhankelijk.

Heeft u na aanleiding van deze case vragen of wilt u meer weten? Neem dan gerust contact met ons op!